Què, Com, Quan

Ahir vaig estar al Dhub (Disseny Hub Barcelona). Encara no havia tingut motiu per trepitjar-lo. La cosa va ser que em van convidar a una xerrada i posterior projecció de curts. El tema girava entorn els objectes, concretament: Objectes animats i visions de futur. La frase del Thoreau presentava la sessió: “Som els instruments dels nostres instruments”.

La veritat és que em trobo molt lluny d’estar al dia pel que fa a disseny i tecnologia. Ja no parlo de la que tinc davant dels meus ulls, de la que puc tocar a dia d’avui; parlo de la que vindrà, dels prototips, dels objectes en fase de proves. És clar que no crec que em pertoqui a mi estar en el cas, tampoc.

Es bastant graciós això de la domòtica, de les cases intel·ligents i del -atenció- internet dels objectes: la torradora connectada en línia fa gràcia: viu connectada online amb altres torradores i va comentant el bon o mal ús que se’n fa d’ella. Així, doncs, d’aquesta manera l’electrodomèstic pot escollir queixar-se i, fins i tot, marxar de la casa on viu.

Cada cop estem més a prop de que els objectes se’ns avancin a les nostres necessitats, que escullin per nosaltres en funció del nostre estat d’ànim o físic, o segons l’hora del dia i les pràctiques que tenen lloc a casa nostra. Poso molt en dubte el seu pragmatisme, de debò. Sóc molt escèptic respecte a tot allò que, em sembla, resta imprevisibilitat i reflexió. És clar que potser és una sensació que altres persones ja han tingut abans, dècades o segles enrere, amb l’aparició i invenció d’altres objectes tecnològics.

Els objectes ens usen. Ens diuen com fer-los servir. Malgrat ha estat l’home qui els ha dissenyat en funció de les seves necessitats, la cosa s’inverteix i acaba sent l’objecte qui et diu com i quan usar-lo.

A Chairy Tale, Norman McClaren (1957).

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s